Principalele descoperiri arheologice de la „Castrul şi băile romane Mălăieşti” au fost prezentate publicului amator de arhelologie sâmbătă, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise. Iniţiativa mai multor instituţii culturale şi a autorităţilor din Prahova vine ca o deschidere către public pentru popularizarea acestui domeniu care, de multe ori, este considerat prea puţin important în România, deşi vorbim despre secole de istorie a neamului nostru. De-a lungul întregii zile, au fost realizate ghidaje în castrul și băile romane, au fost prezentate modalitățile de înregistrare a datelor, prelevarea și înregistrarea artefactelor, vizualizarea modelelor 3D ale obiectivelor cercetate, precum și a unor situri similare. De asemenea, copiii şi adulţii au putut participa la jocuri romane, prezentări de armament și echipament militar roman și dacic şi multe altele.
Organizată pentru prima dată anul acesta, Ziua Porţilor Deschise a sitului Arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești” constituie un prilej distinct pentru a contura un spaţiu de întâlnire şi de discuţii, în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autorităţile publice, comunitatea ştiinţifică şi, bineînţeles, vizitatorii de toate vârstele. “În comparaţie cu alte state europene, în România prea puţine este
astăzi conştientizat faptul că există diverse paliere de interese publice privind protejarea şi conservarea unor asemenea monumente. Obiectivul major al acestor vizite este o schimbare de perspectivă în valorizarea acestuia în beneficiul public şi utilizarea resursei culturale (sitului arheologic) ca vector de dezvoltare adurabilă”, au menţionat reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), unul dintre organizatorii manifestării.
Istoria localităţii
„Comuna Dumbrăveşti a luat fiinţă în anul 1968 prin unificarea fostei comune Mărăşti, atestată documentar în anul 1421