Intervenţia forţelor de ordine de a dispersa manifestaţii de la Cairo care cereau reinstalarea în funcţie a preşedintelui islamist înlăturat de la putere Mohamed Morsi şi violenţele din întreg Egiptul s-a soldat miercuri cu 278 de morţi, în cea mai mare parte civili, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de agenţiile internaţionale de presă.
UPDATE ora 11.21: Potrivit unui nou bilanţ oficial, dispersarea taberelor manifestanţilor islamişti din Cairo care cereau întoarcerea preşedintelui ales şi înlăturat de la putere Mohamed Morsi, alături de violenţele care au avut loc pe tot teritoriul Egiptului s-au soldat miercuri cu cel puţin 343 de morţi, marea majoritate civili, şi 2.926 de răniţi, relatează AFP.
Şeful serviciilor de urgenţă, Khaled al-Khatib, din cadrul Ministerul Sănătăţii, a declarat AFP că 300 de civili şi-au pierdut viaţa, în timp ce Ministerul de Interne a informat despre moartea a 43 de poliţişti. Este vorba de cea mai sângeroasă zi de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, în 2011. Acest bilanţ ar putea fi totuşi mai mare, având în vedere că doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune a manifestanţilor pro-Morsi, un jurnalist AFP a raportat moartea a 124 de persoane, majoritatea împuşcate.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a precizat că 61 de persoane au murit în Piaţa Rabaa al-Adawiya, unde avea loc cea mai mare adunare pro-Morsi, şi 21 în Piaţa Nahda, unde erau de asemenea reuniţi susţinători ai preşedintelui înlăturat de la putere de armată.
Potrivit Ministerului de Interne, 43 de poliţişti şi-au pierdut viaţa în ciocnirile cu manifestanţii.
Responsabili cu securitatea au declarat pentru AFP că starea de urgenţă a permis “revenirea la calm” în întreaga ţară, după măsurile sângeroase ale poliţiei şi armatei de dispersare a manifestaţiilor pro-Mors