Cercetătorii americani au dovezi clare potrivit cărora cuprul contribuie la apariţia unor modificări în creier, care ar putea provoca şi agrava boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă susţin că cuprul nu poate fi eliminat din alimentaţie, deoarece este prezent în majoritatea alimentelor şi reprezintă un element vital pentru sănătate, relatează marţi The Independent.
Cuprul, descoperit în alimente şi apa potabilă, are un rol important în funcţionarea sistemului nervos, osos, formarea ţesutului conjunctiv şi secreţia hormonală. Oamenii de ştiinţă americani au efectuat o serie de experimente pe şoareci cărora li s-au dat cantităţi infime de cupru în apa de băut. În termeni umani, dozele au fost echivalente cu cantitatea de cupru pe care oamenii o consumă într-o dietă normală şi aproximativ o zecime din ceea ce este permis în cadrul standardelor privind calitatea apei în SUA. Cuprul care se acumulează în creier a întrerupt eliminarea naturală a proteinei toxice amyloid beta , care este puternic implicată în boala Alzheimer. Cuprul a stimulat de asemenea direct neuronii care cresc producerea de amyloid beta, potrivit studiului. “Este clar că, în timp, efectul cumulativ al cuprului este de a dezechilibra sistemele prin care proteina amyloid beta este eliminată din creier”, a afirmat autorul studiului, profesorul Rashid Deane, de la University of Rochester Medical Centre, din New York. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, potrivit Agerpres. Doug Brown, de la Societatea Alzheimer, a afirmat că studiul este încă în fază incipientă. “Având în vedere că cupru este un mineral vital, oamenii ar trebui să trateze aceste rezultate cu atenţie şi să nu-l elimine din dietă”.
Cercetătorii americani au dovezi clare potrivit cărora cuprul contribuie la apariţia unor modificări în creier, care ar putea provoca şi a