Se spune, din popor, că dacă un coşar te atinge cu peria murdară de funingine îţi aduce noroc. Evident, trebuie să-i dai ceva pentru bunăvoinţa sa. Din păcate, meseria nu mai este foarte căutată, iar cei care mai vor să cureţe hornurile întâmpină dificultăţi în a-şi face treaba.
Străbate zilnic străzile din Centrul Istoric al Capitalei cu o pompă după umăr şi împărţind boabe de grâu trecătorilor. El este nea Sandu, coşarul din Centrul Vechi, cel care spune că încearcă să aducă noroc şi fericire oamenilor. Şi nu puţini sunt cei care susţin că nea Sandu chiar le aduce noroc. De multe ori coşarul este chemat chiar de oameni care susţin că au câştigat la pariuri sportive sau şi-au cunoscut persoana iubită după ce au purtat în buzunar grâu de la nea Sandu.
Dar povestea celui care încearcă să împartă fericire este una tristă. Nea Sandu doarme într-un automobil abandonat, în cartierul Ferentari. Din ce îi oferă într-o seară turiştii din Centrul Istoric reuşeşte să strângă, în medie, 20 de lei. Bani ce i-ar ajunge, spune el, pentru mâncare şi pentru un duş la baia publică din Gara de Nord. Totuşi, de multe ori i s-a întâmplat ca toţi banii să-i fie confiscaţi de poliţiştii care patrulează prin Centrul Istoric. „Norocul nu-l aduc eu, e de la Dumnezeu. Eu nu cer nici un ban nimănui. Dacă vor oamenii să-mi dea un leu pentru că au considerat că le aduc noroc sau ca să facă o poză cu mine, bine. Dacă nu, asta e, oricum eu impart grâu şi stau să fac poze cu copiii, chiar dacă nu primesc nici un ban. De ce îmi confiscă toţi banii pe care îi am?”, ne-a povestit nea Sandu, cu lacrimi în ochi.
Dar coşarul este hotărât să nu cedeze. Susţine că a depus încă de pe data de 1 august o cerere la Primăria Municipiului Bucureşti, prin care solicită autorizaţie pentru activitatea sa. „Eu nu cerşesc, nu fur. Vreau să pot şi eu să trăiesc şi să aduc ceva din aerul medieval de