În cadrul Congresului de Pediatrie, care a debutat astăzi, conf. dr. Oana Mărginean, preşedintele Congresului, a prezentat felul în care se manifestă boala celiacă, afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. Glutenul este o proteină de origine vegetală care se găseşte în cereale precum grâul, orzul sau secara.
Anemie şi risc crescut de fracturi
Conf. dr. Oana Mărginean a prezentat clasificările bolii amintind formele în care aceasta se regăseşte şi a vorbit şi despre simptomele celiachiei, care sunt anemia, neuropatia, scăderea densităţii osoase şi riscul crescut de fracturi. „Boala celiacă este o afecţiune sistemică, mediată imun, declanşată prin sensibilizarea la glutenul din făină şi prolamina din orz, ovăz şi secară. Vechea noţiune pe care dumneavoastră o cunoaşteţi că boala apare doar când se introduce glutenul în alimentaţia copilului nu mai este o certitudine. Există mai multe clasificări ale bolii, cea mai importantă fiind împărţirea în formele clasică, atipică, asimptomatică, latentă şi potenţială. Forma atipică este mai frecventă decât forma clasică, semnele şi simptomele gastrointestinale precum şi semnele şi simptomele extraintestinale sunt anemia, neuropatia, scăderea densităţii osoase şi riscul crescut de fracturi”, a precizat conf. dr. Oana Mărginean, preşedintele Congresului de Pediatrie.
Pe lângă simptome, aceasta a prezentat şi grupele de persoane care trebuie testate, clasificând astfel copiii şi adolescenţii în două grupe. „Pentru celiachie trebuie testate două grupe de persoane. Din grupa I fac parte copiii şi adolescenţii cu semne şi simptome de diaree cronică, greţuri, vărsături, dureri abdominale cronice, crampe, malnutriţie şi pierdere ponderală, pubertate întârziată, anemie, constipaţie sau oboseală cronică. Din grupa II fac parte copiii