BUCUROS “Este un pas important, practic se deblocheazã activitatea din toate domeniile. În plus, se eliminã o nemultumire a agentilor economici, prin aceea cã banii ajung la trezorerii si nu prin bãnci, ca pânã acum”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. “Plata cãtre proiectele pe care le derulãm în judetul Vaslui s-a simplificat mult, în ultimul timp. Procedura este mai rapidã, iar noua ordonantã nu vine decât sã ne ajute în activitatea noastrã, pe noi, ca si pe primarii din judet”, afirmã Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean.
DEBLOCARE De ani de zile, în România sunt discutii interminabile privind modul în care se deconteazã sumele provenite din proiectele europene. Recent, pe 11 septembrie a.c., Guvernul a emis o ordonantã de urgentã care simplificã mult procedurile de decontare, spre usurarea beneficiarilor de proiecte cu fonduri UE. Astfel, conform noii ordonante, în termen de 20 de zile de la data depunerii documentelor de platã la autoritatea de management, aceasta va notifica faptul cã aprobã plata cãtre beneficiari, primãrii sau Consilii Judetene, iar banii vor ajunge în conturi la Trezorerie în maxim 10 zile dupã acest pas.
Numai la nivelul judetului Vaslui sunt în curs de implementare, în diverse stadii, proiecte cu fonduri europene care totalizeazã peste 200 de milioane de euro. De multe ori, constructorii au acuzat faptul cã decontãrile se fac foarte greu în cazul acestor proiecte, fiind o stare de tensiune între primari si managerii firmelor de constructii, din cauza decontãrilor greoaie. Pentru a elimina aceastã situatie, Guvernul a emis o ordonantã de urgentã care, odatã aplicatã, ar usura mult circuitul decontãrilor în sistemul administratiei locale. Conform noului act normativ, “în termen de maxim 20 de zile lucrãtoare de la data depunerii de cãtre beneficiar la autoritatea de management sau la organism