Primul pas pentru externalizarea carierelor Berbești și Husnicioara se va face în ședința de vineri a Directoratului CEO, unde va fi prezent și Cosmin Popescu. Acesta are sarcina de a se ocupa de procesul de externalizare și de înființarea a două societăți care vor cuprinde Cariera Husnicioara – Halânga și Cariera Berbești – Govora. Cele două entități vor fi complet independente, cu management propriu și cu statut juridic.
Fostul deputat Cosmin Popescu va lua parte la întocmirea unei note de fundamentare care va primi o aprobare de principiu din partea Directoratului, după care aceasta va fi prezentată Adunării Generale a Acționarilor (AGA). Abia după ce acționarii vor aviza nota de fundamentare, va fi elaborat proiectul de divizare prin desprinderea de patrimoniul CEO a celor două cariere, Berbești și Husnicioara.
CE Oltenia scapă de cheltuieli
Cei aproximativ 2.000 de mineri ai carierelor mai sus menționate nu sunt în pericol de a-și pierde locurile de muncă în cazul în care acest proiect eșuează, spun reprezentanții administrației. Pe de altă parte, reprezentanții CEO arată că externalizarea celor două cariere are toate șansele să se facă până la sfârșitul anului, mai ales că în înțelegerile cu FMI, România s-a angajat să scape de arieratele companiilor de stat. Or, în acest moment societățile statului, cum sunt cele CET Govora și RAAN Severin, sunt datoare vândute unei alte companii de stat, CEO. Prin înlăturarea lor, CE Oltenia scapă de cheltuieli serioase.
Risc
Singurul risc în acest caz, mai spun reprezentanții CEO, este ca cele două societăți nou formate după externalizarea carierelor menționate mai sus, să livreze cărbune „moca”, mai exact, să nu li se achite marfa de către cei care cumpără cărbune. În aceste condiții, societățile riscă să intre în incapacitate de plată. Dar, până atunci, șefii CEO pun externalizarea celor