Tot mai mulţi ţărani începeau să renunţe la tradiţii socotind că nu mai pune nimeni preţ pe ele, dar un cuplu de orăşeni mutaţi la Roşia a fost fermecat de mâncarea, meşteşugurile şi peisajele zonei. Aşa au decis aceştia să iniţieze un festival cât de poate de autentic.
"Straiţa plină" se află la a doua ediţie şi cuprinde atât un târg de bunătăţi din cămara bunicii, cât şi unul cu obiecte de artizanat, plus un spectacol, căci tinerii din sat au pregătit şi o şezătoare pentru ca vizitatorii să le vadă tradiţiile...
Bune de păstrat
Aflată la 80 de kilometri de Oradea, comuna Roşia a reintrat în circuitul turistic al Bihorului după ce anul trecut Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă a redeschis peştera cu cristale din Mina Farcu şi peştera Meziad.
Pe lângă frumuseţile naturale ale zonei, a contat însă şi hotărârea de a prezenta tradiţiile păstrate din vremea străbunicilor. Culmea, nu oamenii locului au avut iniţiativa, ci un cuplu de clujeni mutaţi aici: Angela şi Dezideriu Szabo. Ambii se declară impresionaţi de farmecul zonei şi vor să-l prezinte şi altora. "Am realizat că sătenii nu-şi dau seama ce comori au. Vrem să le arătăm că ce fac ei este valoros şi, la un moment dat, ar putea fi chiar o alternativă economică", spune Dezideriu (foto).
Alături de CAPPD şi de Primăria comunei, Asociaţia "Orizont verde", înfiinţată de acesta şi de soţia sa organizează acum a doua ediţie a festivalului "Straiţa plină", programat pe 28 şi 29 septembrie.
Bunătăţi din cămară
Dacă anul trecut evenimentul a fost mai modest, de data aceasta va cuprinde mai multe activităţi. Festivalul va începe sâmbătă, 28 septembrie, când bihorenii sunt invitaţi să viziteze un traseu turistic amenajat de CAPDD, pentru a descoperi şi alte frumuseţi ale zonei pe lângă deja cunoscutele peşteri Farcu şi Meziad. "Traseul e uşor de parcurs de vizitator