Comisia Europeană: CORUPŢIA din România FRÂNEAZĂ activitatea economică şi DESCURAJEAZĂ investitorii străini Nivelul de corupţie din România este perceput ca fiind deosebit de ridicat după standardele europene, acesta frânând activitatea economică şi constituind un important factor de descurajare pentru investiţiile străine, menţionează raportul anual al Comisiei Europene privind competitivitatea industriei în UE publicat astăzi, în secţiunea dedicată României, și preluat de Agerpres.
Competitivitatea aflată în scădere a României în comparaţiile internaţionale reflectă un eşec al politicilor, în special din cauza faptului că schimbările majore vizând ameliorarea mediului de afaceri au fost amânate, ceea ce are drept rezultat o povară administrativă importantă şi absenţa unei orientări către e-guvernare, care ar putea ameliora situaţia.
Ar contribui totodată la ameliorarea situaţiei eforturi cuprinzătoare “decisive şi eficiente" de a încuraja schimbările structurale către o economie bazată într-o mai mare măsură pe cunoaştere. Cu toate acestea, notează raportul, problemele de acces la finanţare încetinesc investiţiile. Pentru a realiza îmbunătăţiri semnificative în mediul de afaceri sunt necesare soluţii, instrumente şi modificări la nivelul întregii administraţii.
S-au realizat unele progrese privind procedurile de înfiinţare, cerinţele de raportare fiscală şi înregistrarea şi transferul de proprietate, însă sunt încă în vigoare proceduri complexe atunci când este vorba de obţinerea unei conectări la reţeaua electrică, plata taxelor şi impozitelor, obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi soluţionarea cazurilor de insolvenţă.
În mod similar, “ar fi necesare eforturi considerabile pentru a se asigura că România este în măsură să îşi îndeplinească angajamentele asumate în vederea consolidării independenţei sistemului