Statul nu a avut un miliard de lei pentru a scoate Banca de Economii din impasul economic în care s-a pomenit, a declarat ministrul finanţelor, Anatol Arapu, în cadrul audierilor organizate în Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Cota statului în această bancă s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni, la care statul nu a subscris.
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că BEM a avut de suferit cel mai mult în perioada februarie-martie a anului curent, din cauza mediatizării excesive a problemelor de la aceasta. În perioada menţionată, deponenţii au scos masiv banii din conturi şi banca a rămas fără aproape un miliard de lei.
Dorin Drăguţanu a mai spus că nici în perioada cea mai grea banca nu şi-a perturbat activitatea şi a eliberat sumele solicitate de către deponenţi în termenele prevăzute. Din aprilie, la BEM au început să revină clienţii. De mai bine de 12 luni BEM nu mai acordă credite, iar pentru a putea activa normal aceasta avea nevoie de capital în plus, a mai spus guvernatorul
Deputaţii din comisia parlamentară s-au arătat indignaţi de faptul că acum statul are o cotă similară celei pe care o deţine şi alt acţionat al băncii, despre care nu se cunoaşte practic nimic. Până la decizia privind emisiunea suplimentară, acţionarul respectiv deţinea mai puţin de 10% din acţiuni.
Deputaţii au mai fost informaţi că administraţia BEM urmează să obţină, prin intermediul instanţelor de judecată, recuperarea banilor de la debitorii care au luat credite neperformante. Guvernul şi celălalt acţionar majoritar, plus administraţia băncii, vor elabora un plan de acţiuni pentru a face BEM competitivă pe piaţa financiar-bancară. Nu sunt excluse schimbări în administraţie şi în comitetul executiv, transmite IPN.