Serviciul Rutier Neamţ, împreună cu Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), au efectuat, pe 24 septembrie, o acţiune de control al autovehiculelor echipate cu staţii mobile de emisie-recepţie ce utilizează banda de 27 MHz şi care circulau pe DN15, pentru a verifica dacă aceste echipamente respectă specificaţiile tehnice stabilite de lege.
Acţiunea de control a avut loc la ieşirea din municipiul Piatra Neamţ spre Bacău, reprezentanţii ANCOM împreună cu efectivele din cadrul Serviciului Rutier Neamţ verificând echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 20 de autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că trei dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale, această abatere fiind sancţionată conform legii.
Staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în bandă liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate. Staţiile de radiocomunicaţii mobile în banda de 27 MHz sunt folosite de şoferii profesionişti pentru a comunica cu privire la diferitele situaţii ce pot apărea în trafic (ambuteiaje, accidente, controale, etc). Cu toate că banda de frecvenţe folosită este o bandă liberă, nesupusă licenţierii, cei care o folosesc trebuie să înţeleagă necesitatea de a respecta anumite obligaţii, printre care şi cea cu privire la puterea maximă admisă a echipamentelor.
Serviciul Rutier Neamţ, împreună cu Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), au efectuat, pe 24 septembrie, o acţiune de contr