La câteva zile de când APIA a anunţat că primeşte solicitările de sprijin ale crescătorilor de bovine, unul din trei fermieri se întoarce acasă fie să-şi completeze actele, fie cu răspuns negativ.
Campania de primire a solicitărilor de sprijin din partea crescătorilor de ovine a început timid în judeţ, o bună parte dintre fermieri venind la APIA neinformaţi asupra noilor condiţii de acordare. Deşi s-a făcut o programare pe zile şi localităţi, doar unul din trei fermieri reuşeşte să înregistreze cererea, spun surse din cadrul APIA. Principalul motiv este acela că fermierii n-au aflat de noile condiţii şi, probabil, nici nu s-au putut informa la primării. Vin producători care nu ştiu că de acum programul se raportează la efectivul înregistrat în documente la 31 ianuarie 2013, în anii trecuţi condiţia pentru a putea primi sprijinul fiind aceea a înregistrării efectivului în 2008. Din acest an s-a mărit şi limita de vârstă a bovinelor din exploataţie (la 16 luni, de la 6 luni), amănunt care de asemenea îi pune în dificultate pe fermieri. Se caută, în aceste zile, cu disperare medicii veterinari, pentru a stabili împreună ce mai e de făcut, doar-doar să nu se piardă banii, termenul limită de depunere fiind 28 octombrie.
Până ieri, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură s-au înregistrat aproximativ 60 de solicitări. Numărul celor care s-au adresat pentru cereri a fost însă de trei ori mai mare.
Până se dumiresc fermierii cum stau lucrurile, relativ puţin de lucru au şi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale. În holul APIA există trei, care eliberează adeverinţe necesare la dosarul pentru sprijin. Gratuit celor fără calitatea de membru al respectivelor asociaţii şi care nici nu vor să o dobândească (pentru că reglementările legale stipulează clar că eliberarea adeverinţelor nu se face contra-cost), şi contra-cost (