Decizia Washingtonului de a anula întâlnirea dintre Obama şi Putin a fost catalogată de experţii americani şi ruşi nu doar ca o răcire în relaţiile dintre SUA şi Rusia, dar şi ca o schimbare a strategiei în politica externă a Casei Albe. Deşi Washingtonul nu exclude în totalitate o astfel de întâlnire, analiştii ruşi consideră că negocierile cu Rusia au ieşit de pe lista de priorităţi a SUA.
Presa rusă vorbeşte despre 'o pace rece' acordând credit fostului diplomat american, Steven Pifer, care avansează ideea că afacerea Snowden a fost un apogeu a al tensiunilor dintre cele două ţări, notează Agerpres. Pe de altă parte, şeful Comisiei pentru Afaceri Internaţionale a Consiliului rus, Mihail Marghelov, a subliniat că Washingtonul exagerează mult importanţa lui Snowden, iar preşedintele Comisiei Internaţionale a Dumei, Aleksei Puşkov, cere ca decizia Casei Albe să fie privită cu calm, afirmând că „lumea nu se va răsturna şi cerul nu va cădea”.
Snowden, doar un pretext
Steven Pifer, expert la Brookings Institution, crede că anularea întrevederii de la Moscova, Obama menţinându-şi interesul pentru participarea la summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, înseamnă că relaţia cu Putin a devenit „nesemnificativă” pe scara priorităţilor. Expertul susţine că Snowden reprezintă doar apogeul unui proces demarat acum un an. Presa rusă preia verdictul lui Pifer, analist considerat apropiat Casei Albe, care susţine că se va instala „o pace rece” în relaţiile bilaterale SUA-Rusia. În plus, acest lucru a fost confirmat de către o sursă de la Kremlin, potrivit căreia „istoria cu Snowden a fost doar un pretext pentru anularea întrevederii” de la Moscova, iar „americanii se eschivează de la negocieri serioase. Refuzul lor va duce în mod inevitabil la consecinţe politice: în relaţiile bilaterale vine îngheţul”. De asemenea, analiştii americani percep scandalul Snowden ca