Doamnelor, câte dintre voi nu aţi trecut prin situaţii stânjenitoare în care v-a fost pur şi simplu ruşine să daţi mâna cu cineva din cauza unghiilor care nu arătau tocmai ca în reviste? Aţi dat vina pe manichiurista care nu a avut timp să vă strecoare în programul ei aglomerat, însă realitatea crudă ar fi ca unghiile voastre suferă şi nu aţi ştiut să observaţi asta, iar un roşu sângeriu poate doar ascunde problema unghiei, fără a o trata.
Există o serie de boli care pot fi depistate printr-o cercetare atentă a unghiilor, aşa că, încercaţi să nu mai pierdeţi timpul atunci când constataţi o schimbare a culorii sau formei unghiilor şi călcaţi pragul unui medic şi abia mai târziu pe cel al unui salon de înfrumuseţare!
Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale unghiilor:
● Unghiile şi pielea din jurul lor pot fi infectate de bacterii sau ciuperci, precum tinea sau candida. Acestea fac unghiile să devină moi, decolorate şi cu forme neregulate.
● Paronichia este o infecţie bacteriană sau fungica a pliului de piele din partea laterală a unghiei.
● Anumite boli pot afecta unghiile, cum ar fi psoriazis, care provoacă îngroşarea, erodarea sau chiar desprinderea unghiei din carne. Pierea părului pe zone se asociază uneori cu unghiile cu şanţuri, erodate sau aspre.
● Unghiile pot fi albastre din cauza astmului puternic, bolilor cardiace, emfizemului sau bronşitei, în timp ce îngălbenirea sau întărirea excesivă a lor este un semn de bronsiectazie (dilatare a bronhiilor) sau limfedem (acumulare de lichid limfatic în ţesuturi).
● Decolorarea unghiilor este rezultatul fumatului sau a folosirii continue a lacului de unghii. Unghiile de la picioare cresc în carne din cauza presiunii exercitate de pantofii nepotriviţi.
● Anemia feriprivă face unghiile să fie palide şi subţiri, casante, cu şanţuri, crăpându-se şi rupându-se uşor.
●