Statul român ar trebui să faciliteze accesul tinerilor pe piaţa muncii pentru a-i putea încuraja să urmeze studii superioare, spune preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta cere salarii pentru studenţii înscrişi în practică.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, prof. univ. ing. Anton Hadăr, spune că era de aşteptat ca universităţile de stat şi particulare să rămână cu multe posturi neacoperite după sesiunea de admitere din vară. „Era de aşteptat, având în vedere faptul că doar 50 şi ceva la sută dintre absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în prima sesiune. Eu cred că cele mai multe locuri scoase la concurs în sesiunea de iarnă vor fi acoperite. Cele care vor rămâne însă, cred că ar trebui distribuite către universităţile care au avut foarte mulţi candidaţi pe loc. Să dăm o şansă tinerilor să urmeze specializarea, programul de studiu pe care şi-l doresc”, a declarat, pentru PUTEREA, Anton Hadăr. Acesta atrage atenţia asupra numărului tinerilor care aleg să urmeze cursurile unei facultăţi, aflat în continuă scădere. „Din păcate, mai intervine un fenomen, cel al tinerilor care aleg să meargă la studii în străinătate. În prezent, oferta educaţională a României este mult mai generoasă decât cererea. Dacă, în urmă cu 6-8 ani, plecau la universităţi din străinătate doar liderii de promoţii, cei care luau 10 la bacalaureat, acum poţi studia oriunde în lume dacă ai bani. Universităţile din afară îi aşteaptă cu braţele deschise pe tinerii din ţara noastră. Vorbim de o criză de studenţi la nivel mondial, nu doar în România”, ne-a mai declarat Hadăr.
Sindicalistul din învăţământul superior susţine că Ministerul Educaţiei şi Guvernul ar trebui să facă mult mai multe pentru a-i determina pe tineri să rămână să studieze în România. „Statul poate face foarte multe. În primul rând, trebuie să le asigure ac