News După multiple amânări, românii vor putea în sfârşit să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile. Clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denunţate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Justiţiei, care amâna până în februarie 2014 NU a fost aprobat de Guvern.
"Guvernul a discutat acest proiect, dar a decis să nu îl aprobe şi să nu mai amâne posibilitatea denunţării clauzelor abuze", au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.Potrivit acestora, decizia a fost luată în urma unei discuţii cu caracter inclusiv politic în şedinţa de guvern.
La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie AMÂNAT până la 1 iulie 2013.
Pierderi de 5 miliarde euro în sistemul bancar, motivul amânărilor repetate
Amânarea a intervenitla solicitarea expresă a misiunii FMI, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar.
O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligatesă modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
News După multiple amânări, românii vor putea în sfârşit să denun