CE a lansat, miercuri, un plan de acţiune pentru informatizarea unităţilor de învăţământ din UE, în condiţiile în care peste 60 % dintre copiii de nouă ani învaţă în şcoli ce nu dispun încă de echipamente informatice, iar peste 50% dintre studenţi nu utilizează manuale de informatică şi soft-uri.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Comisia Europeană lansează planul de acţiune "Deschiderea educaţiei", pentru a rezolva problemele din sfera informaticii care afectează unităţile de învăţământ şi îngreunează rolul şcolilor şi universităţilor de a furniza o educaţie de înaltă calitate, precum şi competenţele informatice care, până în 2020, vor fi necesare pentru 90 % dintre locurile de muncă.
Pentru a ajuta la demararea iniţiativei, Comisia lansează o nouă pagină de internet, Educaţie deschisă Europa, care va permite studenţilor, practicienilor şi instituţiilor de învăţământ să partajeze gratuit resurse educaţionale deschise.
În acelaşi context, o altă problemă de actualitate în ţările UE este aceea că majoritatea cadrelor didactice la nivelurile primar şi secundar nu se consideră "competente informatic" sau capabile să predea cunoştinţe informatice în mod eficient, iar 70 % dintre acestea ar dori mai multe cursuri de formare în utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) .
Potrivit CE, Letonia, Lituania şi Republica Cehă oferă elevilor cel mai larg acces la internet în şcoli (peste 90 %), dublu faţă de Grecia şi Croaţia (circa 45%).
Învăţământul superior, mai arată reprezentanţii Comisiei, se confruntă, de asemenea, cu o provocare în domeniul informatic: în contextul în care numărul studenţilor din UE va creşte în mod semnificativ în următorul deceniu, universităţile trebuie să-şi adapteze metodele tradiţionale de predare şi să ofere o combinaţie de posibilităţi de învăţare - faţă-în-faţă şi online, cum ar fi MOOCs (