Deşi considerat un aliment banal ale cărui proprietăţi excepţionale pentru sănătate şi frumuseţe sunt, pe nedrept, neglijate, mierea nu ar trebui să lipsească de pe masa nimănui. Datorită conţinutului mare de antioxidanţi, se crede despre miere ca întăreşte sistemul imunitar, conferă energie organismului, vindecă afecţiunile pielii, grăbeşte refacerea ţesuturilor, are efect antibacterian, iar la capitolul frumuseţe, mierea nu este întrecută nici de produsele cosmetice ale brandurilor de lux. Astfel, mierea conferă elasticitate şi luminozitate pielii, îndepărtează petele şi atenuează ridurile, stopează căderea părului şi curaţă dinţii.
Mierea este un aliment cu gust dulce şi parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şi culoare specifică, având un conţinut mare de zaharuri şi substanţe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. În raport cu substanţele colorate care se găsesc în nectar şi care sunt pigmenţi vegetali - caroten, clorofilă, xantofilă -, culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. Cu timpul, mierea îşi pierde culoarea iniţială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide. Mierea are o alcătuire complexă în care predomină apă şi substanţele zaharoase (în proporţie de 99%) şi un rest de 1% substanţe nezaharoase. Cum apa caldă nu poate să fie considerată toxică, rezultă că definitorii pentru calităţile mierii (sau defectele ei în cazul în care este încălzită) sunt substanţele zaharoase care o compun: fructoză, glucoză, sucroză.
Un aliment cu puteri miraculoase
- Ameliorează tusea: nu degeaba, majoritatea siropurilor şi preparatelor destinate calmării tusei şi tratării problemelor gâtului au în compoziţie miere. Pentru prevenirea problemelor care pot apărea în sezonul rece, în special în cazul copiilor, este recomandată o linguriţă de miere luată dimineaţa, pe stomacul gol, sau seara, înai