Un articol publicat de Huffington Post pune in discutie implicatiile pe plan international in cazul in care Romania ar interzice cianura in exploatarea aurului, trecand in revista alternativele tehnologice existente in prezent. Ironia sortii face ca una dintre aceste alternative sa fi fost gandita de cercetatori romani, sesizeaza autorul articolului.
Inca o duminica a trecut in Romania, cu zeci de mii de oameni in strada, protestand impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. Un lucru devine evident, pe masura ce protestele evolueaza: tot mai multi romani refuza cianura in ecosistemul si patrimoniul lor, in cantitate de 40 de tone pe zi, se arata in articol.
Gabriel Resources si subsidiara sa Rosia Montana Gold Corporation, dar si guvernul Romaniei insista asupra argumentului ca cianura este atat de reglementata in cadrul UE, incat nu se pune problema de toxicitate, noteaza autorul, mentionand ca aceste reglementari la nivel european au venit in contextul deversarii in 2000 a lacului cu cianuri din Baia Mare, unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria moderna, cu repercusiuni in Europa de Est.
De la acel accident, cel putin 25 de cazuri asemenatoare au fost raportate la nivel global. Guvernele au inceput intre timp sa interzica cianura in exploatarea aurului – Germania, Cehia, Ungaria, Turcia.
In SUA, Montana si Wisconsin au adoptat legislatia anti-cianura. In 2010, Comisia Europeana a refuzat sa impuna o asemenea legislatie in toate statele membre, lasand decizia la latitudinea fiecarui stat.
Si totusi, exista suficiente alternative
Cand Comisia Europeana a respins legislatia anti-cianura, a notat ca legea cere utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile. Si daca cele mai bune tehnologii disponibile nu mai sunt bazate pe cianura? Se intreaba autorul articolului.