Studenţii de la unele universităţi de stat din România vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru taxele de la universitate, dar şi pentru plata unui loc în cămin în anul universitar ce va începe peste câteva zile. Ultimul studiu de la Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că, în mai mult de jumătate dintre universităţile de stat, taxele s-au mărit şi acuză că învăţământul universitar este subfinanţat, acesta fiind motivul principal pentru care peste 50% dintre studenţi abandonează anual studiile.
Pe de altă parte, rectorii contactaţi de gândul susţin că taxele pentru locurile cu plată sunt oricum mai mici decât finanţarea de la bugetul de stat şi au fost stabilite cu şase luni înainte de începerea anului universitar şi cu acordul reprezentanţilor studenţilor.
Cercetarea realizată de studenţi arată că, în medie, taxele au crescut cu 500 de lei. Din analiza a 23 de universităţi de stat reiese că una dintre cele mai mari taxe va fi anul acesta la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava. Aici, taxa de şcolarizare s-a majorat cu 500 până la 900 de lei. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este o altă universitate de stat unde studenţii vor plăti mai mult cu 500 de lei pentru licenţă. La Cluj, Universitatea de Arte şi Design pune o taxă de studiu cu 300 de lei mai mare.
„Taxele de studii sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România şi sunt cauză principală a abandonului în universităţi, doar jumătate din studenţi termină facultatea începută”, arată Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.
Studenţii spun că majorarea taxelor are loc pe fondul unei finanţări din ce în ce mai slabe a educaţiei. „Statul a scăzut cu o treime alocarea costului per student la locurile de la buget. În plus, unele dintre universităţi cer mai mult pentru locurile cu taxă comparativ cu cât dă statul p