Începând de luni în Grecia se pot comercializa alimente cu termenul de valabilitate expirat, după intrarea în vigoare a unei noi reglementări ce permite vânzarea unor astfel de produse, notează cotidianul spaniol El Pais.
Autorităţile au luat această măsură în contextul crizei economice, pentru diminuarea cantităţii de alimente pe care magazinele sunt nevoite să le arunce după ce au expirat şi pentru a ieftini unele produse.
Măsura a stârnit o serioasă polemică în Grecia şi secretarul de stat pentru consum, Yorgos Stergiou, a fost nevoit să iasă în întâmpinarea criticilor susţinând că nu există vreun risc pentru sănătatea public, potrivit Agerpres. Prin noua reglementare, magazinele au posibilitatea să comercializeze produse alimentare neperisabile la preţuri mai mici, dar fără să aibă pe etichetă data expirării, ci doar inscripţia 'a se consuma de preferinţă înainte de...'. Vânzarea acestor alimente se poate face numai în comerţul cu amănuntul şi este interzisă în baruri şi restaurante. În cazul produselor perisabile, data expirării continuă să fie obligatorie. Autorităţile de la Atena spun că decizia nu contravine în mod necesar normelor comunitare, elaborate în anul 2000, întrucât acestea fac distincţia între data expirării unui aliment şi consumul preferabil înaintea unei anumite date, prevedere ce ar urma să fie menţinută în noua directivă europeană privind etichetarea alimentelor, ce va intra în vigoare la sfârşitul anului viitor.
Începând de luni în Grecia se pot comercializa alimente cu termenul de valabilitate expirat, după intrarea în vigoare a unei noi reglementări ce permite vânzarea unor astfel de produse, notează cotidianul spaniol El Pais.
Autorităţile au luat această măsură în contextul crizei economice, pentru diminuarea cantităţii de alimente pe care magazinele sunt nevoite să le arunce după ce au expirat şi pentru a ieftini