Un proiect legislativ al asociaţiei tinerilor din aceste locuinţe, promovat recent în Parlamentul României, prevede că ei vor putea să le achiziţioneze prin plata directă către stat.
Asociaţia Tinerilor din Blocurile Agenţiei Naţionale a Locuinţei (ANL) susţine că în acest fel în conturile instituţiei vor intra anual 40 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi de stat pentru ridicarea a noi blocuri şi case.
„Chiriaşii din ANL-uri vor putea achiziţiona apartamentele în rate lunare (minim 450 lei/lună) direct către stat, aşa cum au fost cumpărate marea majoritate a locuinţelor primite de părinţii noştri de la fabricile unde lucrau, imediat după anii '90. Merităm şi noi această şansă. Doar în acest mod se pot vinde aceste locuinţe în proporţie de 90-95% , fiind un proiect benefic atât pentru chiriaşi, care nu trebuie să mai suporte rate şi dobânzi împovărătoare de la bănci, cât şi pentru stat (ANL) , care va încasa lunar peste 3,1 milioane de euro din rata lunară la cele 31.000 de apartamente, însumând anual aproape 40 milioane de euro, bani cu care se pot construi alte mii de apartamente ANL şi alte câteva mii de familii de tineri vor putea primi o locuinţă", afirmă preşedintele asociaţiei, Dan Cornel Nistor.
Conform organizaţiei, din aceste locuinţe în care se stă cu chirie sunt cumpărate cam 1,5 %, 80-90% dintre familiile locatare neavând bonitate în faţă băncilor. În concluzie, veniturile lor nu permit accesarea unui credit în medie de 25.000 de euro, majoritatea având cel puţin un împrumut contactat pentru nevoi personale, în vedea cumpărării de mobilier, obiecte şi aparatură electrică şi casnică, necesare în casă. 100.000 de tineri locuiesc în aceste case. Proiectul a fost promovat la Camera deputaţilor prin parlamentarii sibieni Gheorghe Roman şi Gheorghe Frăticiu. Conducerea asociaţiei, constituită la Mediaş, a informat că a luat legăt