Pe 23 septembrie, in sectia de cardio chirurgie a Spitalului Marie Curie a fost operat pe cord primul copil. Este prima viata salvata in sectia dotata la cele mai inalte standarde, dar tinuta sub cheie doi ani de zile pentru ca nu a existat vointa politica si manageriala pentru ca ea sa capete si personalul necesar.
In tot acest timp, un medic dedicat, seful sectiei de neonatologie ATI a Spitalului Marie Curie, dr. Catalin Cirstoveanu, ducea cati copii putea, cu avioane de linie, pentru a fi operati in clinici din strainatate. In luna mai a spus povestea sectiei, cu un curaj enorm si inexplicabil de multa speranta, intr-un interviu acordat Ziare.com. Tot atunci am decis sa ne alaturam luptei sale si am initiat campania "O sansa la viata".
Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!
Dupa o serie de articole care aratau gravitatea situatiei si obisnuitul joc al politicienilor de a arunca responsabilitatea de la o institutie la alta si de la o guvernare la alta, secretarul de stat Raed Arafat ne-a promis ca in sectia de cardio chirurgie operatiile vor incepe in toamna:
"Anul acesta incepem sa operam impreuna cu italienii. Dar nu va fi o activitate continua, ci una cu intreruperi (...) Noi vrem sa ajungem la 1.200 de operatii pentru copii, necesarul fiind de 2.000. Nu se poate peste noapte, insa, estimam in trei ani. Trebuie sa pregatim medicii si asistentii. Fundatia italiana va veni cu o cofinantare a programului, pe partea de pregatire a cadrelor. In plus, vor veni si medici italieni sa opereze aici", a spus atunci Arafat.
S-a intamplat intocmai.
Deocamdata cei care opereaza sunt medici italieni, care stau doar cateva zile. Intre timp insa medici si asistente din Romania au fost trimisi la specializare in Italia pentru a forma apoi personalul constant al acestei sect