Editurile îi dau lovitura de graţie ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. După ce şeful învăţământului a ieşit extrem de şifonat în urma scandalurilor iscate de organizarea examenelor naţionale şi a concursului de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie UMF „Carol Davila” Bucureşti, introducerea noilor manuale şcolare, inclusiv în format digital, era ultimul as din mâneca lui Pricopie pentru a-şi salva mandatul la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).
Pricopie a anunţat acum câteva săptămâni că, din toamnă sau cel târziu de la începutul anului viitor, elevii din clasa I vor avea la dispoziţie noile manuale. Totuşi, nici o editură nu s-a înscris în cursa pentru realizarea noilor cărţi şcolare. Calendarul anunţat iniţial de Ministerul Educaţiei nu mai poate fi valabil, termenul-limită de înscriere a proiectelor pentru primele manuale (cele pentru clasa I) fiind depăşit fără ca vreun editor să-şi manifeste interesul.
În ciuda numeroaselor discuţii şi dezbateri cu Uniunea Editorilor din România (UER), în care ministrul a încercat să le promită mai mulţi bani acestora doar pentru a se asigura că proiectul nu va eşua, cei care ar trebui să realizeze cărţile nu s-au arătat deloc încântaţi de o muncă suplimentară pentru conceperea formatului digital al cărţilor. Principala nemulţumire a editorilor ar fi legată de intenţia Ministerului Educaţiei de a urca toate manualele digitale pe o platformă online gestionată de MEN şi accesibilă publicului larg.
Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei a realizat noua platformă online, dar, se vede acum, fără a avea ce posta. Interesant este că nici ministrul Remus Pricopie nu a părut foarte încrezător în ducerea până la capăt a acestui proiect, drept dovadă că nici până la această dată Ministerul Educaţiei nu a alocat nici un ban pentru noile manuale. Singurele sume alocate de mai marii din învăţ