Aproape 26.000 de litri de apă plată şi minerală au fost retraşi de la vânzare în 30 de judeţe, după ce s-a descoperit că produsele erau contaminate cu o bacterie periculoasă rezistentă la antibiotice sau aveau o concentraţie prea mare de nitriţi. Inspectorii direcţiilor judeţene de Sănătate Publică au depistat, în urma analizelor, prezenţa bacteriei Pseudomonas Aeruginosa care generează infecţii ale aparatului respirator şi ale celui urinar, septicemii sau chiar deces. Produsele neconforme au fost notificate prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAAF).
Cea mai mare cantitate de apă a fost depistată în judeţele Vaslui, Iaşi şi Dâmboviţa. Şi în judeţul Bacău a fost descoperită apă cu diverse bacterii, în timp ce în Alba loturi întregi de apă îmbuteliată conţineau o concentraţie de nitriţi peste limita admisă. De asemenea, autorităţile au găsit în judeţele Giurgiu, Iaşi, Bihor şi Dolj mai multe firme care îmbuteliau apă fără avizul direcţiilor de Sănătate Publică. În urma acestor controale s-au aplicat amenzi în valoare de 47.000 lei.
Inspectorii au efectuat 510 controale în unităţi de producţie, distribuţie şi comercializare a apei potabile îmbuteliate şi 765 controale în unităţi de producţie, distribuţie şi comercializare a apelor minerale naturale. Pentru apa potabilă îmbuteliată au fost analizate 104 probe, din care au iesit necorespunzătoare: microbiologic - 2 probe (DSP Bacău - coliformi, DSP Vaslui Pseudomonas Aeruginosa) şi fizico-chimic - 2 probe (DSP Constanţa - nitraţi, DSP Olt la parametrul PH). Pentru apele minerale naturale îmbuteliate au fost analizate 149 probe, din care au ieşit necorespunzătoare: microbiologic - 2 probe (DSP Iaşi şi DSP Dâmboviţa au raportat pentru Pseudomonas Aeruginosa) şi fizico - chimic 4 probe (DSP Alba a raportat pentru parametrul nitriţi).
Din listele de distribuţie puse la dispoziţie de