Ungaria poate lansa obligaţiuni denominate în dolari anul acesta dacă îi convin preţurile, iar guvernul examinează posibilitatea emiterii de datorii denominate în lire turceşti, a declarat şeful Agenţiei Guvernamentale pentru Gestionarea Datoriilor István Töröcskei. Banii astfel obţinuţi ar fi utilizaţi pentru acoperirea nevoilor de finanţare de anul viitor.
Comentariile lui Töröcskei vin după ce Ungaria a înaintat săptămâna trecută instituţiei care controlează piaţa de capital din SUA, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), documentaţia necesară pentru a vinde obligaţiuni de până la cinci miliarde de dolari în una sau mai multe oferte
Economiile emergente, printre care Indonezia, Rusia, Africa de Sud şi Coreea de Sud, au vândut în ultimele săptămâni obligaţiuni în dolari în aşteptarea deciziei Rezervei Federale americane de a începe retragerea programului de achiziţii de active financiare. Însă Fed a surprins pieţele hotărând săptămâna trecută să nu retragă stimulul, ceea ce a dus la scăderea costurilor de împrumut. „Dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de pe piaţă şi va exista lichiditate, vom ieşi pe piaţă. Problema este preţul“, a afirmat Töröcskei pentru The Wall Street Journal.
Ungaria are cele mai mari datorii, raportate la PIB, din Europa Centrală şi de Est. Anul viitor vor ajunge la scadenţă obligaţiuni denominate în monedă străină echivalente cu 5,4 miliarde de euro, nivel similar cu cel de anul acesta. În februarie, Ungaria a vândut obligaţiuni în dolari de 3,25 miliarde dolari.
Töröcskei a precizat că Ungaria ia în considerare vânzarea de obligaţiuni denominate în valute asiatice pentru a-şi diversifica sursele de finanţare.
„Ne gândim, în parte pentru a testa pieţele de acolo, la Singapore sau Hong Kong sau Tokio. Facem studii şi discutăm cu oamenii de acolo“, a spus oficialul. Printre posibilităţile examinate su