Lunile recente au adus o serie de modificari in factura pentru electricitate, survenite in special din suspendarea partiala a certificatelor verzi si aplicarii primei etape a procesului de liberalizare a energiei pentru consumatorii casnici
De la 1 iulie, numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie regenerabila s-a redus la jumatate, respectiv la un certificat pentru eoliene si hidro si la doua certificate pentru energia solara.
In 2017 si in 2018 producatorii de energie regenerabila vor putea sa isi recupereze certificatele suspendate, ceea ce ar duce la o explozie a facturilor.
Totusi, Otilia Nutu, expert in energie, considera ca acest risc este practic nul, suspendarea fiind de fapt o anulare.
"Suspendarea pe trei ani probabil va insemna anulare dupa cei trei ani, desi nimeni nu vrea s-o recunoasca. Eu cred ca numarul de certificate verzi e ok acum, inainte era excesiv pentru eolian si solar. Dar nu prea e normal sa se modifice legea asa, peste noapte", a spus Otilia Nutu pentru Ziare.com.
Conform reprezentantei ExpertForum, efectul certificatelor verzi e combinat: pe de o parte a crescut pretul la consumatorul final cu certificatele verzi; pe de alta parte, din cauza faptului ca certificatele verzi au stimulat foarte mult investitiile, anul acesta a fost o cantitate de energie foarte mare in piata si a scazut pretul energiei electrice (energie, fara certificate), ceea ce a dus la o compensare partiala.
"Din pacate, numai consumatorii din piata liberalizata au simtit beneficiul reducerii pretului de energie electrica, consumatorii reglementati (casnicii si firmele mici) au pretul la energie reglementat si au suportat doar cresterea de pret cauzata de certificatele verzi. De asta e bine sa se liberalizeze piata odata. Liberalizarea la energia electrica s-ar putea face azi fa