Criza politică s-a instalat în Tunisia. Străzile capitalei Tunis au fost invadate de zeci de mii de protestatari care au cerut marţi seara demisia guvernului islamist sub conducerea mişcării Ennahda. Lucrările Adunării Naţionale Constituante (ANC) au fost suspendate pentru a face posibile negocierile între opoziţie şi Ennahda, a declarat Mustapha Ben Jaafar, preşedintele Legislativului tunisian.
'Poporul doreşte căderea regimului!' sau 'Guvernul va cădea azi!', au scandat protestatarii al căror număr a fost estimat la cel puţin 40.000 în jurul orei locale 22:30 (21h30GMT), potrivit poliţiei. Protestele sunt de departe cele mai ample de la începutul mişcării de contestare, în condiţiile în care opoziţia organizează în fiecare noapte demonstraţii împotriva puterii după asasinarea deputatului Mohamed Brahmi la 25 iulie, a cărui ucidere a fost atribuită mişcării salafiste. O mare parte dintre manifestanţi aveau în mâini portrete ale deputatului recent ucis şi ale altui opozant, Chokri Belaiad, ucis în urmă cu şase luni. 'Este o manifestaţie (...) în speranţa unei a doua republici în care obiectivele revoluţiei (din ianuarie 2011) să fie realizate', a explicat Mohsen Marzouk, unul din liderii partidului Nidaa Tounes, scrie Agerpres.
Adversarii Ennahda, partidul islamist aflat la putere, cer la unison un guvern de salvare naţională, iar o parte dintre ei doresc de asemenea dizolvarea parlamentului a cărui activitate este paralizată de o lună. Revendicările au fost respinse de către islamişti, propunând în schimb lărgirea coaliţiei de guvernământ şi alegeri în decembrie. 'În regimurile democratice, manifestanţii nu schimbă guvernele. În regimurile dictatoriale se întâmplă ca o manifestaţie să ducă la căderea regimului', a apreciat Rached Ghannouchi, liderul Ennahda.
Preşedintele ANC a anunţat la televiziune îngheţarea activităţii acestei instituţii ce nu