In uzinele din China, muncitorii ar putea fi inlocuiti cu roboti. In orice caz, asa spera producatorii. Analistii estimeaza ca sectorul industrial va afisa o crestere de 25% pe an, solutia avansata permitand Chinei sa compenseze o inevitabila penurie a fortei de munca.
Salariile muncitorilor chinezi sporesc, in functie de regiune, cu 10% pana la 20% pe an, in timp ce preturile pentru aparate robotizate scad, in medie, cu 4% pe an. O tendinta care a determinat multe dintre companiile tehnologice care au productie in China sa inceapa sa elaboreze roboti industriali, care sa-i inlocuiasc, pe viitor, pe muncitori.
In acest joc au intrat nu numai companii cu traditie in domeniu, precum grupul elvetian ABB Group sau cel german Kuka. Au aparut nume noi, cum ar fi societatile taiwaneze Delta si Foxconn, alaturi de intreprinderea daneza Universal Robots.
Delta, care anterior a livrat surse de alimentare pentru Apple, a lansat anul trecut un proiect nou. Pana in 2016, ea va crea un robot capabil sa asambleze produse cu o valoare adaugata ridicata. Compania promita ca viitorea ei masinarie nu va costa mai mult de 10.000 de dolari, de aproape doua ori mai ieftina decat tehnologiile similare.
„Prima misiune a robotilor rezida in a elibera omul de operatiunile monotone. In al doilea rand, ei vor spori productivittea si, in al treilea rand, calitatea productiei va creste”, a explicat pentru The Economic Observer, managerul Qingdao Automation, Tao Sibin.
Sectorul industrial chinez este mai putin robotizat comparativ cu alte tari. In Japonia, spre exemplu, la fiecare 10.000 de muncitori sunt 300 de roboti. In China sunt numai 10. Numarul robotilor din industria chineza este de trei ori mai mic decat in Statele Unite sau Germania. In opinia lui Sibin, cererea de roboti va creste in urmatorii 10-20 de ani cu minim 25% pe an.