Unii specialişti susţin că urmările avariilor produse la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, în urma tsunamiului din 2011, sunt mai grave decât cele ale exploziei de la Cernobîl.
Autorităţile au fost acuzate că au minimalizat pericolul, dar şi de faptul că multe probleme apărute nu au fost soluţionate la vremea lor. În prezent, situaţia este din ce în ce mai gravă, iar medicii confirmă afecţiuni severe ce au apărut la locuitorii din această prefectură.
A fost confirmată, miercuri, apariţia a 18 cazuri noi de cancer al tiroidei, la minori, la care se adaugă alte 25 de cazuri suspecte. Specialiştii nu au stabilit încă o legătură directă între dezastrul de la centrala nucleară şi apariţia bolii, dar suspiciuni există. Chiar directorul Centralei Fukushima Daiichi, la momentul producerii accidentului din martie 2011, Masao Yoshida, a murit în urmă cu o lună de un cancer esofagian. Japonezii au descoperit că şi peştele pescuit pe o rază de câţiva kilometri de centrală este puternic radioactiv. Zilele trecute, cantităţi importante de apă scurse din rezervoare de stocare au format bălţi în jurul centralei. Nivelul de radioactivitate măsurat deasupra acestor bălţi era extrem de ridicat.
Scurgerea a 300 de tone de apă a fost calificată, tot miercuri, drept „incident grav”, de nivel trei pe o scară de la zero la şapte. Această scurgere este un incident suplimentar în lunga serie de probleme de gestionare a apei contaminate, provenite în parte de la stropirea reactoarelor avariate, un mijloc de răcire indispensabil pentru a se evita încălzirea combustibilului topit.
Unii specialişti susţin că urmările avariilor produse la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, în urma tsunamiului din 2011, sunt mai grave decât cele ale exploziei de la Cernobîl.
Autorităţile au fost acuzate că au minimalizat pericolul, dar şi de faptul că multe probleme ap