În Bucureşti, 16 imobile care au intrat în consolidare în perioada 2003-2011. Astfel, între anii 2008-2011 s-au finalizat 7 clădiri, iar în acest moment sunt deschise şantiere la alte 5 imobile. Dintre acestea, 4 au data finalizării 2013, respectiv imobilele din str. Maria Rosetti nr. 55, bdul I C Brătianu nr. 5, bdul Dacia nr. 85, str. N. Iorga nr.31. Cel de-al cincelea imobil, aflat în şantier, are data de finalizare anul viitor, respectiv cel din str. Ion Câmpineanu nr.9.
De asemenea, până la sfârşitul anului pot fi date ordinele de începere pentru alte clădiri, respectiv: str. Pictor Ştefan Luchian nr.12, corp C, str. Boteanu nr. 3A+3B, potrivit Primăriei Capitalei. Datele variază în funcţie de semnarea tuturor contractelor de finanţare şi mutarea locatarilor în locuinţe de necesitate. “Pentru Calea Victoriei nr. 2-4 urmează atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de consolidare ca urmare a procedurii de achiziţie publică, iar până la finele anului se vor declanşa proceduri de achiziţie publică pentru contractarea execuţiei lucrărilor de consolidare la imobilele situate în bdul Nicolae Bălcescu nr. 32-34, str. Speranţei nr. 24 şi Calea Victoriei nr. 101”, potrivit PMB.
Reabilitarea clădirilor aflate în risc seismic întâmpină diverse probleme, de la legislaţie, la finanţare sau reticienţa proprietarilor. Potrivit Primăriei Capitalei, din cauza acestor probleme ritmul de consolidare este foarte scăzut.
Astfel, PMB a înaintat propunerile privind modificarea si completarea legislaţiei in domeniu consolidărilor imobilelor cu risc seismic. Mai mult, pentru finanţarea execuţiei lucrărilor de consolidare a locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice, nu se pot asigura sumele necesare din bugetul local (nu există baza legală). Conform legislaţiei, aceste sume provin numai din transferuri de la bugetul de stat. Sumele înc