Curtea de apel din Oregon a decis că Vaticanul nu este responsabil pentru abuzurile sexuale ale preoţilor săi. Instanţa americană a respins luni o inculpare depusă în 2002 în legătură cu un preot irlandez acuzat pentru abuz sexual asupra unui minor în 1965. La rândul său, avocatul Sfântului Scaun, Jeffrey S. Lena, a argumentat că preoţii se află sub controlul direct al superiorilor lor religioşi, dar nu sunt 'angajaţi' ai Sfântului Scaun.
Sfântul Scaun a decis caterisirea preotului la câteva săptămâni după ce ordinul său a informat despre cele întâmplate, scrie Agerpres. Recursul preotului, respins de tribunalul american, se baza pe principiul că Sfântul Scaun este informat direct şi are controlul asupra tuturor preoţilor din lume, deci poate fi acuzat de responsabilitate directă în cazurile dovedite de abuz sexual. Însă, cazul a fost respins de Curtea de Apel din Oregon, care a combătut acest argument.
Nu este adevărat că Sfântul Scaun primeşte şi deţine informaţii privind toţi preoţii din întreaga lume, a explicat avocatul Sfântului Scaun. Lena a subliniat că s-a dorit să se compare Biserica Catolică cu o mare companie, avându-l în frunte pe Papă, şi s-a avut în vedere că singura măsură luată de Sfântului Scaun a fost de a caterisi inculpatul după ce a fost informat despre fapte şi cum ceruseră superiorii săi religioşi.
Jeffrey S. Lena a explicat că au mai existat două sentinţe similare în SUA - cazurile O'Bryan, din Kentucky, şi John Doe 16, cunoscut drept cazul Murphy, din Wisconsin - în care au fost respinse ambele apeluri, care apelau la argumente asemănătoare.
Curtea de apel din Oregon a decis că Vaticanul nu este responsabil pentru abuzurile sexuale ale preoţilor săi. Instanţa americană a respins luni o inculpare depusă în 2002 în legătură cu un preot irlandez acuzat pentru abuz sexual asupra unui minor în 1965. La rândul său, avocatu