Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat un semnal de alarmă asupra repercusiunilor ce ar putea apărea dacă nu va exista un dialog pe tema intervenţiei militare în Siria între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin la summit-ul G20, care a început joi, la Sankt Petersburg. Autorul Perestroikăi a cerut Washingtonului să conştientizeze consecinţele acestei situaţii limită, apărând poziţia Moscovei ca fiind „constructivă” în problema siriană.
Pe de altă parte, John Boehner, şeful Camerei Reprezentanţilor a SUA, a respins propunerea unei delegaţii parlamentare de la Moscova pentru o întrevedere pe subiectul Siria. Între timp, Comisia de Afaceri Externe a Senatului de la Washington a aprobat miercuri o rezoluţie pentru o intervenţie militară fără trimiterea trupelor la sol, limitată la o perioadă de 90 de zile, o dezbatere plenară în Senat fiind programată luni. Mai mult, autorităţile de la Ankara mobilizează unităţi de blindate la graniţa cu Siria, iar Teheranul şi-a anunţat sprijinul total faţă de regimul Bashar al-Assad.
ONU, risc de scurtcircuit
Mihail Gorbaciov a cerut insistent, la Geneva, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea fundaţiei sale ecologice, Crucea Verde, ca Statele Unite să caute o soluţie prin care să nu destabilizeze Naţiunile Unite, scrie Mediafax. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace a argumentat că în trecut eu existat situaţii mult mai periculoase, dar la care s-au găsit soluţii. Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate trebuie să dovedească că pot colabora şi că „Războiul Rece s-a terminat”. Fostul preşedinte rus a criticat Franţa pentru poziţia sa faţă de intervenţia în Siria şi a propus chemarea Iranului la masa negocierilor.
Fără vărsare se sânge
La căutarea soluţiilor îndeamnă şi Papa Francisc care i-a scris joi preşedintelui Putin, cerând membrilor G20 că renu