Fermierii care lucrează suprafeţe mici n-au câştigat nici în acest an, deşi este unul dintre cei mai buni, situaţia reflectându-se şi în media producţiilor obţinute în judeţ, sub cea naţională.
Potenţialul extraordinar agricol al judeţului nu este sinonim cu bunăstarea fermierilor, veniturile obţinute în acest an, când la nivel naţional s-au înregistrat producţii-record, nefiind mulţumitoare, în principal din cauza preţurilor mici, dar şi a recoltelor obişnuite, nu extraordinare.
„La noi mediile sunt sub cele naţionale, pentru că micii fermieri constituie grosul producătorilor. Se vede ce înseamnă să faci agricultură pe suprafeţe mici, să nu respecţi tehnologia, să nu-ţi permiţi s-o faci. Avem şi noi producţii bune şi foarte bune, de 4.000, chiar 4.500 kg de grâu la hectar, însă la marile societăţi, care înseamnă 40% din totalul producătorilor. Media la grâu a fost, însă, de 3.000 kg/ha, la nivelul judeţului”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Ion Anuţa.
Diferenţe considerabile între cei care folosesc tehnologie avansată şi cei care lucrează un hectar, două, pentru gospodărie s-au putut observa şi la producţia de porumb. „Greii” s-au bucurat de 4.500 - 5.000 kg/ha, în timp ce micii producători au ajuns la 2.000 kg. Prea puţin au fost influenţate datele la producţia de floarea-soarelui, la care se încumetă doar cei care au preluat în arendă suprafeţe considerabile.
„La floare producţia a fost de 2 tone/ha, o producţie bună. Aici nu mai vorbim de micii producători, pentru că aceştia, tradiţional, cultivă doar porumb şi grâu, pentru că asta ştiu să facă. De fapt, nici nu prea ştiu s-o facă, sau, mai corect, nu-şi permit. Sper să înţeleagă, şi cât mai repede, că o agricultură modernă pot face doar dacă se asociază. E total neeconomic ce fac ei”, mai spune directorul Anuţa.
Rapiţa, la jumătate faţ