Durerile de cap pe care acţiunile fugarului Edward Snowden le dau agenţiilor de spionaj americane par să nu se mai sfârşească. Din documentele pe care fostul lor lucrător le-a dat publicităţii reiese că „serviciile” pomenite au lansat atacuri informatice. Mai mult, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) ar fi spionat diplomaţi francezi, dar şi postul de televiziune Al Jazeera.
Dezvăluirile privind atacurile informatice lansate de serviciile de informaţii americane au fost făcute de cotidianul „Washington Post”, pe baza unor documente provenite de la Snowden. Este vorba despre 231 de atacuri informatice prin care, în 2011, au fost vizate Iranul, Rusia, China sau Coreea de Nord. Potrivit cotidianului american, probele arată că agenţii IT s-au infiltrat în reţele informatice din străinătate, le-au afectat funcţionalitatea şi le-au ţinut sub supraveghere prin programe spion introduse în peste 85.000 de computere alese strategic. Proiectul se numeşte Genie şi a avut un buget de 652 milioane de dolari.
Un al doilea subiect pornit de la documentele lui Snowden a apărut în „Der Spiegel”, care a descoperit probe conform cărora NSA a spionat o serie de diplomaţi francezi care activau în reprezentanţele Franţei din New York şi Washington. Acţiunile au avut loc în 2010 şi sunt dovedite de documentele interne date publicităţii de Snowden. NSA a vizat penetrarea reţelei virtuale private (VPN) a ambasadelor, consulatelor şi Ministerului Afacerilor Externe din Paris. Documentul citat de „Der Spiegel” spune că atacul informatic împotriva instituţiilor diplomaţiei franceze a fost un succes.
Dar spionarea francezilor nu s-a limitat la acţiunile informatice, ci au fost amplasate microfoane în reprezentanţele acestora din Washington şi de la ONU.
În fine, o altă descoperire făcută de „Der Spiegel” este aceea că NSA a spionat şi intranetul (reţeaua internă), greu d