Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, afirmă că organizarea unui referendum pentru înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, cum propune UDMR, nu e de competenţa CJ, dar că va analiza această variantă, dacă se vor strânge 25.000 de semnături.
Preşedintele Consilului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre (PNL), a declarat, miercuri, că ar fi "imposibilă şi nelegală" organizarea de către CJ a unui referendum pe tema înfiinţării unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dobre a spus că un subiect precum regionalizarea ţării nu intră în competenţa autorităţii judeţene şi că, potrivit Legii 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, "organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală" sunt probleme de interes naţional, pentru care se organizează referendum naţional.
"Nu cred că poate forma subiectul unei hotărâri de CJ cum se regionalizează România. Nu e de competenţa autorităţii judeţene, un astfel de referendum e imposibil şi nelegal. E ca şi cum ai strânge semnături pentru o iniţiativă normativă locală, ca să spui că nu mai plăteşti taxe şi impozite sau TVA se face 5 la sută", a spus Dobre.
Acesta a arătat că, în cazul în care va primi 25.000 de semnături de la UDMR pentru a pune subiectul pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Judeţean, va "analiza", însă, din punctul său de vedere, un astfel de proiect de hotărâre nu are cum primi viză de legalitate de la secretarul CJ Mureş.
"Nu e competenţa CJ regionalizarea ţării. Teritoriul României e teritoriu naţional, n-are legătură cu ce hotărâm noi, la Covasna sau Tulcea, că asta ar însemna să fim stat federal. Cred că e o eroare, din punct de vedere juridic nu are nicio noimă. Vorbim de teritoriu naţional