Franţa s-a angajat să participe la crearea unei strategii europene privind integrarea romilor nu doar în ţările de origine, ci şi în cele de rezidenţă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, în replică la declaraţiile unui oficial francez.
Comisia Europeană reaminteşte că Franţa dar şi la alte state membre ale UE "au fost de acord cu crearea unei strategii europene privind integrarea romilor, integrare în ţările în care rezidează, nu doar în ţările de origine", a precizat, în cadrul unui briefing, Olivier Bailly, după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat că romii au "vocaţia" de a se întoarce în România şi Bulgaria.
"Libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi libertatea de a avea rezidenţa într-un alt stat UE sunt drepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni, fie că sunt români, bulgari sau francezi", a spus Bailly, adăugând că CE nu are posibilitatea de a judeca "dorinţa şi capacitatea de integrare a romilor".
"E un drept pe care fiecare cetăţean îl are şi care trebuie respectat", a punctat Bailly.
Răspunzând unei întrebări, oficialul european a precizat că Legislativul de la Bruxelles poate interveni, în cazul în care aceste drepturi nu sunt respectate, dar "competenţele Comisiei sunt limitate" în domeniul social.
Întrebat de legătura care se face între aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, Olivier Bailly a precizat că există "o confuzie voluntară sau involuntară privind principiile europene de bază".
"În interiorul libertăţii de mişcare, statele membre au dezvoltat în anii '80 Schengen, un spaţiu cu reguli proprii privind controlul frontierelor externe, dar cu suprimarea controlului în interiorul acestui spaţiu. Repet, România şi Bulgaria nu fac parte din spaţiul Schengen în lipsa