O analiză realizată de Educativa, agenție nongguvernamentală care îi consiliază gratuity pe tinerii care-și doresc să studieze în străinătate, spulberă mitul conform căruia educația în afara țării este un lux. În Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Scoția, studenții străini nu plătesc niciun leu pentru că frecventează facultatea, iar în Franța și Germania taxele sunt egale cu prețul unei excursii la mare în România, doar câteva sute de euro.
Avantajul de a învăța în aceste țări sunt chiar mai mari pentru cei care aleg să muncească acolo și după terminarea facultății. Cu un venit mediu lunar constant, un tânăr își poate plăti cursurile în Franța după numai opt zile de muncă, în Germania în maxim 29 de zile, iar în Olanda în cel mult 50.
Ceva mai multă vreme durează rembursarea taxei de studiu în Marea Britanie, unde un tânăr trebuie să muncească cel puțin un an după absolvire ca să fie scutit de datoriile academice. cresc. Cei mai mulți absolvenți români în străinătate nu au însă nicio problemă în a-și găsi un loc de muncă. Ba dimpotrivă.
Rata de angajare a celor care au studii în străinătate este peste 83% conform Eurostat. Mai mult, în funcție de facultate, angajabilitatea poate fi chiar 100% (cum e la Royal Academy of Music din Marea Britanie).
Traiul scump, compensat de salarii îndestulătoare
Dreversul medaliei sunt costurile de trai ceva mai mari. Astfel, chiria variază între 150 și 600 de euro (în funcție de țară, oraș și preferințe), iar costurile alimentelor se situează în jurul sumelor de 150-200 de euro. În ceea ce privește ieșitul în oraș, o masă poate costa între 5 euro în Germania și 25 de euro în Danemarca, iar pentru o bere se plătește între 2 euro în Franța și 5 euro în Germania. Costurile pot fi acoperite aproape în totalitate printr-un job part-time.
Nivelurile salariale sunt de peste 400 de euro în Olanda, și pes