Dintre ţările care au graniţă cu Ungaria, doar Austria nu are o minoritate maghiară de care să se ocupe Budapesta. În rest, toate au regiuni întregi cu populaţie de etnie maghiară, iar Slovacia este printre cele care sunt constant o ţintă a naţionaliştilor unguri care visează la alte graniţe, dar are şi una dintre cele mai tranşante politici în această privinţă şi a adoptat unele măsuri controversate legate de maghiari.
Iată că în Bratislava, capitala slovacă, a ajuns Traian Băsescu, preşedintele României, care a folosit acest prilej, ştiind probabil că va găsi un teren fertil pentru astfel de declaraţii, să spună că ţara noastră nu va fi de acord în veci cu „teoria drepturilor colective” date unor minorităţi, aluzie la cererile maghiarilor. Şi nici ca nişte străini să ne înveţe cum să facem reorganizarea administrativă, a mai spus „ce spune şi la Bucureşti” preşedintele Traian Băsescu.
Declaraţiile şefului statului român au fost rostite la conferinţa de presă pe care a susţinut-o împreună cu preşedintele Slovaciei, Ivan Gašparovič, care susţine că atitudinea faţă de minoritatea maghiară este aceeaşi cu aceea faţă de toţi ceilalţi cetăţeni din ţara sa. Băsescu l-a completat pe Gašparovič, spunând că statele reacţionează cu vorba bună atunci când minorităţile depăşesc limitele. Preşedintele român i-a spus omologului său că satele locuite de slovacii din ţara noastră sunt foarte frumoase, pentru că ei sunt „oameni harnici”.
Un alt subiect discutat de cei doi a fost recunoaşterea Kosovo.
Dintre ţările care au graniţă cu Ungaria, doar Austria nu are o minoritate maghiară de care să se ocupe Budapesta. În rest, toate au regiuni întregi cu populaţie de etnie maghiară, iar Slovacia este printre cele care sunt constant o ţintă a naţionaliştilor unguri care visează la alte graniţe, dar are şi una dintre cele mai tranşante politici în această privinţă