O echipă de specialişti de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a reuşit să aclimatizeze, după cinci ani de cercetări, o plantă originală din Nepal care produce fructul GAC, cunoscut ca având proprietăţi anticancerigene.
Este o plantă cu efect anticancerigen recunoscută pe plan mondial datorită cantităţii mari de anti-oxidanţi şi a unor proprietăţi încă necunoscute', a declarat, miercuri, pentru Agerpres, cercetătorul Eliza Teodorescu, membru al echipei de cercetare.
Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, a declarat, pentru Agerpres, că echipa condusă de el a reuşit aclimatizarea a trei plante rare din Asia, dintre care cea care produce fructul GAC este cea mai importantă.
'Fructul GAC este important în primul rând pentru că l-am aclimatizat în România şi poate fi cultivat cu succes la noi în spaţii protejate, sere şi solarii. Este o plantă nouă, cu multe taine, căci nu este ca celelalte plante, plantele bărbăteşti şi femeieşti fiind distincte. Fructele sunt deosebit de valoroase din punct de vedere alimentar, au un conţinut ridicat în licopen, aproape dublu decât tomata, care este lider de piaţă, şi de 20-30 de ori mai mult caroten decât morcovul, dar este şi bogat în anti-oxidanţi, substanţe care sunt folosite în prevenirea şi combaterea cancerului', a spus Vânătoru.
Echipa de cercetători condusă de Costel Vânătoru a mai aclimatizat în ţara noastră două noi plante, castravetele anti-diabetic, momordica charantia, adus din Tibet, şi chivano, din Africa de Sud.
'Ultimele două plante aclimatizate în România reprezintă rodul a circa 20 de ani de cercetare şi în acest moment se află în curs de omologare', a mai declarat Costel Vânătoru.
Deliciosul fruct de culoarea portocalei, avand forma lamaii, este folosit in medicina traditionala din Asia de sute de ani.
Renumitele bene