Consumaţi ca atare, cât şi sub forma de suc şi vin, strugurii au multiple beneficii pentru sănătate şi frumuseţe, principalele lor contribuţii fiind protejarea sănătăţii cerebrale şi nervoase, datorită antioxidantului resveratrol pe care îl conţin şi lecitinei, dar şi prevenirea cancerului şi al bolilor de inima, datorită acidului elagic. În plus, uleiul din seminţe de struguri împiedică dezvoltarea unor formaţiuni tumorale benigne, precum chisturile overiene, fibroamele uterine, adenoamele şi adenofibroamele mamare. Nici frunzele viţei de vie nu se aruncă pentru că, zdrobite şi aplicate pe frunte, acestea combat durerile de cap, iar folosite sub formă de infuzie, acestea alungă insomnia.
În această perioadă, strugurii sunt fructele-vedetă, deşi există anumite soiuri care sunt prezente în piaţă în tot restul anului, la preţuri ceva mai piperate decât acum. Aşadar, nu ocoliţi tarabele cu struguri luna aceasta pentru că fie şi o cură intensa cu struguri şi suc din struguri de o luna pot face schimbări remarcabile asupra stării dumneavoastră de sănătate. Trei pahare cu must băute într-o zi pregătesc organismul pentru iarnă, întăresc sistemul imunitar şi puteţi fi siguri că, în vremea rece, nu veţi mai răci la fel de uşor. În plus, strugurii şi, implicit, mustul conţine lecitină, resveratrol şi acid elagic, indispensabile funcţionarii optime a sistemului nervos. Totodată, mustul are efect laxativ şi diuretic, fiind recomandat celor care sufera de constipaţie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sunt guta şi artrita. De asemenea, mustul se recomanda şi în curele rapide de dezintoxicare. Printre acizii continuţi de acest fruct se numără acidul tartric, folic, malic, succinic (butandioic), fumaric şi cafeic. Din struguri asimilăm şi beta-caroten, acid licopen, elagic şi resveratrol. Este cunoscut faptul că acidul folic este important în perioada s