Decizia Guvernului să nu mai amâne intrarea în vigoare a posibilităţii denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv cele de credit, ar urma să permită clarificarea problemei pe care o ridică acest tip de clauze, este de părere avocatul Gheorghe Piperea. "În sfârşit, după un an de amânări, asistăm la o victorie a raţiunii şi a bunului simţ. Avem, acum, posibilitatea să clarificăm efectiv problema clauzelor abuzive. Vom putea să vedem unde există aceste clauze şi cum pot fi ele eliminate", ne-a declarat domnia sa.
Potrivit avocatului, de la 1 octombrie ar trebui să fie mai uşor de constatat care sunt profesioniştii care au clauze abuzive în contractele pe care le încheie cu consumatorii şi ce modificări să aducă documentelor, astfel încât să asigure eliminarea acestor clauze.
"Cele peste 5 milioane de clienţi bancari care există în România vor avea un surplus de 30% la veniturile disponibile, putând, astfel, să îşi reorganizeze viaţa şi să fie mai puţin dependenţi de băncile care au avut o poziţie abuzivă în relaţie cu ei", a mai afirmat Gheorghe Piperea.
Guvernul nu a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă, propus de Ministerul Justiţiei, care presupunea amânarea cu încă cinci luni a denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv creditele bancare. Astfel, acestea vor putea fi denunţate începând cu data de 1 octombrie, în loc de 1 februarie 2014.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că procesele privind clauzele abuzive urmează să fie judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru a nu suprasolicita Curtea Supremă cu astfel de cazuri, care sunt foarte tehnice. "Ministerul Justiţiei are în pregătire în acest moment specializarea a două, trei, maximum patru instanţe care să judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecător