Medicii de familie refuză să elibereze reţete pentru medicamente compensate.
Mai mulţi bătrâni se plâng că au fost recent la medicul de familie şi acesta a refuzat să le prescrie medicamente compensate, afirmând că au fost epuizate fondurile pentru anul acesta. Autorităţile, la rândul lor, susţin că sunt suficienţi bani până la finele anului.
"Sunt o persoană hipertensivă. Toată viaţa mea, cât mi-a mai rămas de trăit, trebuie să iau dimineaţa pastila pentru fiecare zi care îmi reglează tensiunea şi scade riscul de a avea un atac cerebral. M-am dus la medicul de familie să-mi prescrie medicamente compensate, căci altfel nu mă descurc, având o pensie de 800 de lei. Mi-au zis că până la sfârşitul anului nu mai eliberează reţete pentru medicamente compensate", a spus Eugenia, o pensionară din Bălţi. Şi Vasile, din Cahul, a sperat că medicul îi va prescrie medicamente compensate, dar i s-a spus că vor fi deja la anul.
Solicitaţi de reporterul de la "Evenimentul Zilei", reprezentanţii de la Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) afirmă însă că statul le oferă în continuare bolnavilor săraci medicamente la jumătate de preţ sau chiar gratuite. "Nu este adevărat ceea ce se vehiculează. Dimpotrivă, lista medicamentelor compensate creşte pe an ce trece. Oamenii primesc în continuare medicamente compensate", a afirmat Maria Maruseac, şefa Secţiei Relaţii cu Prestatorii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
Există o explicaţie
Totuşi există posibilitatea de a nu primi medicamente compensate, susţin alţi specialişti din cadrul aceleiaşi instituţii. "Refuzul de a elibera medicamente compensate poate fi tratat ca o încălcare a drepturilor pacienţilor. Nu este totuşi exclus ca medicul de familie să nu mai prescrie medicamente compensate pentru că a epuizat rezerva oferită. Se întâmplă pentru că unii pacienţi obligă, practic, cadrele med