"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment organizat în premieră la Iaşi, deschis publicului larg, care poate observa pe viu experimente de laborator dintre cele mai ciudate.
Publicul de toate vârstele poate lua parte în seara zilei de vineri, 27 septembrie, la un „festival“ de experimente trăsnite coordonate de specialişti.
La Iaşi, evenimentul „Noaptea cercetătorilor“ este programat în intervalul 16.00 – 24.00 în parcul complexului Palas, iar asistenţa poate asista la o serie de 13 demonstraţii cu titluri precum „cum se sparge lemnul cu o minge de ping-pong“, „aprinde o făclie fără sursă de foc“, „stăpânul fulgerelor: descărcări spectaculoase“, „cum arată viaţa la -200 grade Celsius? Experimente cu azot lichid“, „află ce se întâmplă cu jeleul în stomacul tău“, „harta căldurii corpului (fotografii în infraroşu)“.
Experimentele sunt puse în scenă de profesori ai Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“. „Noaptea cercetătorilor“ are loc simultan în 11 oraşe din România (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov, Oradea, Craiova, Piteşti, Cluj, Tulcea, Piatra Neamţ şi Suceava) şi 300 în întreaga Europa.
"Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius şi propriul corp fotografiat în infraroşu, la fel cum vor crea fulgere la borcan şi vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participanţii vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste şi se vor minuna în faţa demonstraţiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii şi urechile noastre", spun organizatorii.
În plus, de la ora 19.00, publicul este aşteptat la Cărtureşti Palas, cu patru discuţii ştiinţifice interesante pe înţelesul tuturor:
• Există viaţă în afara Pământului? spaţiul interstelar şi sinteza moleculelor
• “Laser, frate”: tot ce nu ştiai că nu ştii despre lumină
• De ce ardeii