Scris de Crina Dobocan - Ginecologul Petru Chitulea a reușit o nouă intervenție riscantă. Mulțumită lui, o tânără mămică poate să-și strângă fericită copilul în brațe și să viseze la un altul.
,,O pacientă de treizeci și ceva de ani, urmărită de un alt medic, a fost trimisă la mine pentru operație. Avea un fibrom foarte mare (cu un diametru de vreo 15 cm), o tumoare benignă pe uter, într-o zonă foarte dificilă, în zona istmului, zona inferioară a uterului, acolo unde sunt foarte multe vase de sânge. În general, dificultatea unor astfel de intervenții constă în faptul că există riscul de hemoragie foarte mare. Pentru că uterul, mai ales al gravidei, este ca un burete de sânge (el trebuie să asigure creșterea copilului). Aportul de sânge în uter în sarcină este foarte mare. Tumoarea împiedica nașterea copilului, pentru că era în zona inferioară, așa-numită praevia, și riscul era ca, după scoaterea copilului, să se fi făcut histerectomie. Femeia era la primul copil. Miza era să extirpăm tumorea, păstrându-i uterul, ceea ce prezenta dificultăți tehnice foarte serioase. Am intervenit, am scos un copil de trei kilograme și ceva, în stare bună, după care, am folosit niște tehnici de ligaturi vasculare, în așa fel încât aportul de sânge în zona în care operam să fie redus. Am reușit să-i extirpăm tumora și să-i refacem uterul, în așa fel încât să îi dăm șansa să mai facă un copil, la o adică. Riscul de complicații intra și post-operator era mare. Puteau să apară hemoragii, hematoame, necroze, care să complice lucrurile. Dar totul a decurs bine și femeia a fost externată în stare bună”, a declarat dr. Petru Chitulea.
Ginecologul a mai avut astfel de intervenții, însă aceasta a fost deosebită prin dimensiunea tumorii și zona în care a fost ea poziționată.Riscuri mari
Riscurile operatorii au fost mari, însă dr. Petru Chitulea susține că reușita intervenției se da