În cuferele guvernului american ar putea rămâne până pe 17 octombrie doar 30 de miliarde de dolari, mai puţin decât cheltuielile normale dintr-o singură zi, dacă politicienii nu ajung la un compromis cu majorarea pragului datoriei, ceea ce ar face ca SUA să intre în imposibilitate de plată pentru prima dată în istorie, a afirmat secretarul Trezoreriei Jacob Lew. El a avertizat că urmările vor fi „catastrofale“ pentru întreaga economie americană, cea mai mare din lume.
Biroul pentru Buget al Congresului anticipează că guvernul îşi va epuiza resursele băneşti între 22 şi 31 octombrie, în condiţiile în care pe 1 noiembrie trebuie să plătească 55 de miliarde de dolari pentru Armată, sistemul de sănătate şi pentru cel de asigurări sociale, scrie The Wall Street Journal.
„La mijlocul lunii octombrie vom rămâne doar cu bani lichizi. Nu vom mai putea ieşi şi împrumuta dacă Congresul nu acţionează“, a spus Lew. El a indicat anterior că la mijlocul lunii viitoare guvernul va avea disponibile 50 de miliarde de dolari, ceea ce subliniază ritmul accelerat cu care guvernul cheltuie.
Politicienii americani se luptă între ei pentru a stabili în următoarele zile un buget pe termen scurt prin care s-ar evita încetarea funcţionării guvernului.
Spre deosebire de bătăliile bugetare din ultimi doi ani, de data aceasta se pare că nu se duc negocieri de culise pentru stabilirea unui acord care să ofere guvernului un moment de respiro sau măcar oportunitatea de a trece peste termenele de plată apropiate.
„Cred că avem o falsă senzaţie de siguranţă. De data aceasta lupul chiar ar putea fi la uşă“, a explicat senatorul Mark Warner.
Dacă guvernul nu mai poate împrumuta bani, atunci „va fi imposibil pentru SUA să-şi onoreze obligaţiile de plată“
Congresul a ridicat sau suspendat pragul de îndatorare stabilit prin lege de cinci ori în timpul m