De cinci ani Agenda Nationala de Business, platforma care intruneste peste 30 de asociatii de afaceri din tara isi propune sa completeze caietul de sarcini al Guvernului cu propuneri care ar imbunatati conditiile de activitate ale agentilor economici. Totusi, observa membrii organizatiei, dialogul intre autoritati si mediul privat decurge anevoios. De ce, s-a interesat Diana Raileanu.
Lipsa comunicării - motivul de bază care a zdruncinat trăinicia fostei Alianţe de Guvernământ, pare să afecteze şi relaţia între mediul de afaceri şi autorităţi. În opinia copreşedintelui Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor din Moldova, Vladimir Florea, implicarea politicului în afaceri împiedică economia ţării să devină competitivă şi atractivă pentru investiţii:
„Implicarea politicului în business e foarte primejdioasă şi ca să decizi ceva trebuie să mergi la un Vlad sau alt Vlad, or la nu mai ştiu cine - ceea ce nu reprezintă dialog. Iată care este atitudinea politicului faţă de noi. Fără schimbări sunt politicile pentru anul 2012-2013, fără schimbări.”
Evitând să plece urechea la propunerile mediului de afaceri autorităţile, de fapt, încurajează dezvoltarea aşa numitei economii tenebre, despre care se spune că ar constitui jumătate din bugetul ţării. De această părere este preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari:
„Business-ul care vine cu propuneri deseori întruneşte oameni de afaceri care vor să lucreze legal. Asociaţii de Baruri şi Restaurante eu nu prea ştiu. Asociaţiile omenilor de afaceri care practică mai multe economia tenebră nu prea cunosc. Lor nu le trebuie asociere, lor nu le trebuie promovare a businessului. Ei au nevoie concurenţă neloială şi corupţie – aceştia sunt pilonii de activitate pentru ei. Cu idei de a îmbunătăţi mediul de afaceri vin Asociaţiile care vor re