Verdictul procuraturii: patru milioane de lei au fost acordate unor familii care nu prea sunt nevoiaşe.
Mii de familii au primit ajutor social chiar dacă nu meritau. Acestea au fost ghidate de asistenţii sociali cum să înşele statul sau au oferit date incomplete despre veniturile pe care le au. Statul a fost astfel prejudiciat de aproape 10,4 milioane de lei, din anul 2008 şi până în prezent.
Procurorii au deschis dosare penale pentru nouă raioane unde au fost descoperite încălcări la oferirea ajutorului social. E vorba de raioanele Cimişlia, Hânceşti, Făleşti, Teleneşti, Nisporeni, Ştefan Vodă, Ungheni, Glodeni şi Briceni. Oamenii legii au constatat încălcări la prezentarea datelor ce vizează veniturile şi bunurile avute de anumite familii, dar şi cazuri în care asistenţii sociali au participat la comiterea fraudelor. Valoarea totală a prejudiciului cauzat în cazurile vizate constituie aproape patru milioane de lei. Până la 1 septembrie, un milion de lei au fost restituiţi în bugetul statului. Iar mai mulţi asistenţi sociali au fost sancţionaţi sau concediaţi.
"Nu este vorba doar despre fraude, ci în mare parte despre erori. Au fost prezentate dosare incomplete sau date eronate, fie din necunoaştere, fie din alte motive", a precizat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Recent, au fost instituite comisii speciale care vor verifica toate dosarele de oferire a ajutoarelor sociale sau a ajutoarelor pentru sezonul rece al anului. Dacă vor fi descoperite fraude, banii vor trebui înapoiaţi statului.
Ajutor pentru lemne de foc
Valentina Buliga a anunţat că, începând cu 1 octombrie, persoanele cu venituri modeste pot depune cereri pentru a primi ajutor pentru perioada rece a anului. Acesta este plătit pentru cinci luni şi constituie 200 de lei lunar. Asistenţii sociali vor lucra acum mult mai eficient, deoarece, d