Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat printr-un comunicat de presă că verificările solicitate fondurilor de pensii administrate privat în privinţa deţinerilor de acţiuni din portofoliu s-au încheiat şi nu au fost identificate probleme.
Ziarul Financiar a scris vineri, 20 septembrie, că ASF a început verificarea portofoliilor de acţiuni ale fondurilor de pensii şi că le-a cerut să nu tranzacţioneze acţiuni vineri şi nici luni, 23 septembrie.
"Din verificările făcute în zilele de 20 şi 23 septembrie 2013, atât de către administrator, cât şi de către ASF, nu rezultă că deţinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activităţi de natură să pună în pericol deţinerile participanţilor. Demersul a constatat că portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzacţiile efectuate de fondurile de pensii în perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate în custodie la 23 septembrie 2013", potrivit ASF.
Verificările, de natură preventivă, au luat în calcul posiblitatea ca deţinerile de acţiuni să se afle atât la custozi, cât şi la intermediari sau la Depozitarul Central. Toţi administratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de depozitare cu instituţii bancare care oferă şi servicii de custodie, iar verificările au constatat că toate fondurile de pensii utilizează efectiv serviciile de custodie ale băncii depozitare.
Alte măsuri ale ASF, care ar putea rezulta după aceste verificări, urmează să fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii în vederea maximizării siguranţei funcţionării sistemului de pensii private.
Fondurile de pensii obligatorii sunt cei mai mari investitori în acţiuni de pe piaţa locală de capital, cu investiţii de 1,2 miliarde de lei în acţiuni. Acţiunile pe care le deţin fondurile de pensii sunt păstrate în custodia unei bănci, care ver