Deficitul bugetar a urcat în august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentând 1,27% din PIB, pe fondul unei performanţe modeste a veniturilor şi al unor cheltuieli în creştere cu salariile şi bunurile şi serviciile, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
Principalele venituri au avut o evoluţie modestă, dinamica încasărilor fiind slabă atât la TVA şi accize, cât şi la impozitul pe profit, unde s-a consemnat chiar o scădere.
Încasările din TVA au totalizat 33 mld. lei, cu 3,7% mai mari nominal faţă de primele opt luni ale anului trecut, în timp ce accizele au adus la buget 13,8 mld. lei, cu 1,5% mai mult decât în perioada de referinţă. Având în vedere creşterea economică din primul trimestru, de 1,8%, rezultă că veniturile din TVA şi accize au scăzut în termeni reali.
De altfel, scăderea rezultă şi din ponderile veniturilor în PIB, care au coborât de la 4,7% la 4,6% la TVA şi de la 2% la 1,9% la accize. Datele MFP indică o scădere cu 0,3 puncte procentuale a veniturilor totale în PIB după primele opt luni, de la 18,8% în august 2012 la 18,5% din PIB (131,1 mld. lei). Concomitent s-a înregistrat însă şi o comprimare a cheltuielilor cu 0,5% din PIB, rezultatã în principal din sumele destinate investiţiilor. Cheltuielile de capital, principala componentă a investiţiilor, au scăzut cu 10%, de la 10,8 miliarde lei la 9,7 mld. lei, respectiv 1,6% din PIB. Pe de altă parte, MFP notează că totalul cheltuielilor de investiţii, care includ şi sumele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,3 mld. lei (2,8% din PIB).
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2013
Deficitul bugetar a urcat în august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentând 1,27% din PIB, pe fondul unei performanţe modeste a venituri